Skip to content

Touch Typing Tavsiyeleri

Touch typing öğrenme sürecimde kullandığım web siteleri ve tavsiyelerim.

Zorlu geçen bir üniversite sınavına hazırlık süreci atlatıp, gerçekten yapmak istediklerime zaman ayırabilme imkanı bulduğum 2021 yaz tatilinde "touch typing" (a.k.a. 10 parmak) öğrenmeye karar verdim. Pek düzenli olmayan 3-4 aylık bir çalışma süreci sonrasında da -günümüz- meyve toplama aşamasına geçebildim. MonkeyType'ta yaptığım testlerde birkaç haftadır ortalama 60 wpm(Words per minute) gibi sonuçlar elde etmekteyim. Başlangıçta hedefim hızlı yazmaktan ziyade ezbere yazabilmek olsa da zaman geçtikçe "Aslında biraz daha hızlı yazabilirim" diye diye buralara kadar geldim. Peki touch typing için hangi sitelerden yararlandım ve tavsiyelerim nelerdir? Lafı çok uzatmadan başlayayım artık.

Not

Önereceğim web siteleri genelde İngilizce kelimeler ve English layout kullanıyor.

typing.com (ilk adım)

Eğer bu görseldeki gibi parmak-tuş düzeniniz yoksa typing.com sitesi ile başlamanızı öneririm. Bu site, hangi tuşa hangi parmakla basacağınızı öğrenmek ve bunu kas hafızanıza atmak için güzel bir program sunuyor. Başlangıçta az sayıda harf bildiğiniz için "jjjfff", "jfjfjfj", "ghhghhg" gibi anlamsız harf dizileri ile başlıyor fakat ilerledikçe gerçek kelimelere de yer veriyor. Ayrıca oturum açtığınız taktirde ilerlemenizi de kaydediyor.

Bu web sitesini kullanırken amacınız hızlı yazmaktan ziyade harf-parmak düzenini oturtmak olsun. Yazma hızınızı geliştirmek için birazdan bahsedeceğim siteleri tercih edin. Harf-parmak düzeniniz oturduktan sonra sıradaki web sitesine geçebiliriz.

Link: typing.com

keybr.com (eksik giderme, hızlanma)

Artık harf-parmak düzenimiz varsa gerçek kelimelerle pratik yapma vaktimiz gelmiş demektir. Keybr sitesine giriş yapın -ki ilerlemeniz kaydedilsin- ve kullanmaya başlayın. Testleri bitirdikçe üstteki harflerin rengi değişecektir. Bu, sizin o harfteki başarınızı temsil ediyor. Varsayılan ayarlarda testinizdeki harf çeşidi sınırlıdır ve aktif harflerde belirli bir başarıya gelmeden diğer harfler testinize eklenmemektedir. Önce bu ayarda kullanıp tüm harfleri açmayı deneyin. Ama daha fazla sayıda harfle çalışmaya hemen başlamak isterseniz de ayarlardan halledebilirsiniz. Kurcalayın, anlarsınız :)

Diğer siteye tüm harfleriniz yeşil olduğunda geçmenizi öneririm ama isterseniz arada kaçamak yapıp kendinizi deneyebilirsiniz elbette.

Link: keybr.com

monkeytype.com (hızlanma)

Deneyimlediğim "hızlı yazma testi" sitelerinden en beğendim Monkeytype idi. Gerek tasarımı gerek sunduğu imkanları ile beni oldukça memnun etmiş ve kendimi geliştirmemde ciddi bir rol oynamıştır. Bolca özelleştirebildiğimiz, dilersek kendi kelimelerimizi ekleyebildiğimiz testlerinin yanında gelişimimizi rahat ve açık bir şekilde inceleyebilmemiz bu siteyi öne çıkaran faktörlerden bazılarıdır.

Artık yapmanız gereken bolca ama bolca tekrar etmek. Hergün 10 belki de 15 dk Monkeytype'da pratik yaparsanız emin olun etkisini fark edeceksiniz.

Link: monkeytype.com

Anlayacağınız üzere hızlı yazmayı öğrenmek oldukça tekrar gerektiriyor ve haliyle biraz zaman alıyor. Bu süre elbette kişiden kişiye değişkenlik gösterecektir fakat -bana göre- pes edip yarıda bırakmadıkça bunun pek de bir önemi yok. Eğer gün içinde hatrı sayılır bir vakti klavye kullanarak geçiriyorsanız en kısa sürede bu yeteneği edinmeye bakın. Geçen sürenin sonunda hayatınıza katacağınız konforun sizi tatmin edeceğine ve pişman olmak bir yana, başkalarına da önereceğinize inanıyorum.

İyi çalışmalar 👋

Mark as read

Mark as unread

https://berkkaraal.com/

Comments